آنچه باید در مورد اتصالات فشار قوی بدانید

آنچه باید در مورد اتصالات فشار قوی بدانید
از جمله اتصالات مهم در صنعت تأسیسات و لوله‌کشی، اتصالات فشار قوی است. این محصول تولیدکننده‌ای بنام و خاص در داخل کشور ندارد. اگر در هنگام لوله‌کشی نیاز باشد تغییری در جهت جریان سیال ایجاد شود، سایز لوله تغییری پیدا کند، انشعابی در لوله اصلی برای ایجاد مسیر بیشتر انجام شود و یا یکی از انشعابات کور شود، از این اتصالات استفاده می‌شود.



اتصالات فشار قوی چیست؟

 
اتصالات فشار قوی همان‌طور که مشخص است، به دلیل مقاومت و استحکام بالا، جزو تجهیزات پُرکاربرد در دنیای صنعتی امروز است. از این اتصالات که قدیمی‌‌ترین نوع اتصال در دنیای صنعت به شما می‌رود، برای اتصال لوله‌ها به هم، اتصال لوله ‌به دستگاه‌ها و سایر قطعات، تغییر در سایز لوله، ایجاد انشعاب در آن، کور کردن انشعاب، تغییر مسیر جریان سیال و مواردی از این دست استفاده می‌شود.
از این اتصالات می‌توان برای گسترش و پیشرفت در صنایعی مانند پتروشیمی، نفت ‌و گاز استفاده کرد. اتصال‌های مورد نیاز برای این صنایع به صورت فورج تهیه شده و دارای ضخامت بالایی نسبت به سایر اتصال‌ها هستند. ضخامت زیاد این اتصالات سبب شده است که صنایع و کارکردهای مختلف، به راحتی بتوانند برای تجهیزات و دستگاه‌های خود که در فشار بالا فعالیت ‌می‌کنند، از اتصالات فشار قوی استفاده کنند.
توجه به نوع سیال در انتخاب اتصالات بسیار مهم است؛ چرا که اگر سیال درصد خورندگی بالایی نداشته و به لوله‌ها و تجهیزات آسیب کمتری بزند، می‌توان از اتصال‌های ارزان‌تر و درجه 2 و 3 نیز استفاده کرد. از این اتصال برای کار در دمای پایین و فشار کم به راحتی می‌توان استفاده کرد.
 

تقسیم‌بندی اتصال فشار قوی صنعتی


اتصالات براساس 3 فاکتور از یکدیگر متمایز می‌شوند:
نحوه اتصال به لوله. هر کدام از اتصالات، دارای ویژگی‌های خاص و منحصربه‌فردی هستند که آن را برای صنعت و کاربردی خاص مجزا می‌کند. 3 نوع شیوه اتصال وجود دارد:
1. اتصال ساکت ولد
2. اتصال لب‌جوش
3.اتصال رزوه‌ای یا دنده‌ای
جنس اتصال. این اتصالات از آلیاژهای خاص و فولاد ساخته می‌شوند. این دو ماده سبب دوام بالا و استحکام این اتصالات شده است.
کلاس فشاری (میزان توان تحمل فشار توسط اتصال)
در بسیاری از صنایع، فشارهای بسیار بالایی حین انجام فعالیت‌ها ایجاد می‌شود که به همین دلیل، نیاز به اتصالات فشار قوی در این تجهیزات و دستگاه‌ها به خوبی احساس می‌شود. این اتصال‌ها نیز به دلیل داشتن ضخامت‌ زیاد دیواره، به راحتی می‌توانند بالاترین میزان فشار را تحمل کنند.
این اتصالات بر حسب میزان فشاری که می‌توانند تحمل کنند، به 4 دسته 2000، 3000، 6000 و 9000 تقسیم‌بندی می‌شوند.
از دیگر ویژگی‌های اتصالات فشار قوی، می‌توان به قدرت و ظرفیت تحمل بالای آنها در دماهای بسیار پایین یا بسیار بالا اشاره کرد. با توجه به این ویژگی، از این اتصال‌ها در صنایع، برای متصل کردن لوله‌های مانیسمان به یکدیگر و شیرآلات فولادی استفاده می‌کنند.
این اتصالات در دما و فشار بالا، قابلیت آب‌بندی و کارایی مناسبی دارند. همین عامل هم سبب تولید، عرضه، فروش و استقبال بیشتر صنایع از اتصالات فشار قوی شده است.


انواع اتصالات فشار قوی


 
انواع اتصال فشار قوی ساکت ولد و دنده‌ای به شرح زیر است:
بوشن
زانو
سه‌راهی
چهارراهی
مهره ماسوره
مغزی
درپوش


انواع اتصال فشار قوی بر اساس شیوه اتصال
 
اتصالات، لوله‌ها را قادر می‌سازند تا فواصل بیشتری را پوشش دهند، سبب کاهش یا افزایش طول لوله شوند، شبکه‌ لوله‌کشی را بسط دهند و موجب ایجاد شبکه‌های پیچیده‌تری از لوله‌کشی شوند.
اتصال ساکت ولد
اگر در صنعتی نیاز باشد که از اتصال فشار قوی ساکت ولد استفاده شود، باید برای آب‌بندی مناسب و تحمل فشار بسیار بالا، جوشکاری دقیقی روی آن انجام شود. این اتصالات دارای لبه‌های صافی هستند که برای متصل کردن آنها به هم، از نوعی جوشکاری مخصوص استفاده می‌کنند. اتصالساکت ولد نسبت به اتصال رزوه‌ای، پیچیدگی و سختی بیشتری دارند.
اتصال فشار قوی لب‌جوش
این نوع از اتصال‌ها به کمک ابزار جوشکاری به لوله‌ها اتصال پیدا می‌کنند. می‌توان فواید بیشماری برای این دسته از اتصالات برشمرد، از جمله اینکه وزن لوله‌ها و اتصال آنها بسیار کمتر از سایر اتصالات است که سبب می‌شود مشکلات کمتری در حین کار به وجود بیاید. ویژگی دیگر این نوع از اتصال این است که به راحتی می‌توان لوله‌ها و اتصالات را به یکدیگر جوش داد.
اتصال فشار قوی رزوه‌ای
این نوع اتصال، موارد مصرف بیشتری نسبت به اتصال جوشی دارد. این اتصالات بسیار ساده و به صورت پیچی به یکدیگر اتصال پیدا می‌کنند. برای اتصال لوله‌هایی با قطر کم، می‌توان از این نوع اتصال استفاده کرد، ضمن اینکه دوام و استحکام آنها نیز بسیار بالاست. به دلیل استحکام و قیمت مقرون‌به‌صرفه، استفاده‌های زیادی از این اتصال در صنایع مختلف می‌شود.
اتصالات فشار قوی دنده‌ای از جنس چدن نشکن یا معمولی، برنز، استیل، کربن‌استیل و … تولید شده و دارای انواع گوناگونی است.
اتصالات فشار قوی دنده‌ای، خود به 3 دسته تقسیم می‌شوند:
اتصالات فشار قوی دنده‌ای فولادی
این نوع از اتصال، استفاده زیادی در صنایعی که با لوله‌کشی سر و کار دارند، دارد. اتصال فشار قوی فولادی به دلیل مقاومت بالا در برابر حرارت، خوردگی، زنگ‌زدگی، آسیب‌دیدگی و دوام و استحکام بالا، بسیار پُرکاربرد است. ممکن است این اتصال از جنس روی یا برنج نیز ساخته شود.
در صنایع ساختمان‌سازی، پتروشیمی، آتش‌نشانی، پزشکی و صنایعی از این دست از اتصالات فشار قوی استفاده‌های زیادی می‌شود.
اتصالات فشار قوی دنده‌ای گالوانیزه
این نوع از اتصالات، قابلیت جوش خوردن با هیچ لوله‌ای را ندارند و بسیار خاص هستند. به دلیل مقاومت بسیار بالای این نوع از اتصال در برابر رطوبت، در لوله‌کشی مکان‌های مرطوب با لوله‌های گالوانیزه استفاده زیادی دارد. گالوانیزه نبودن لوله‌ها سبب خوردگی و آسیب به سیستم لوله‌کشی می‌شود.
سطح روی قرار گرفته بر روی این اتصالات، از زنگ‌زدگی آن جلوگیری می‌کند. نکته مهم درباره این اتصال آن است که با وجود مقاوم بودن، از این اتصال‌ها‌ در لوله‌کشی‌های زیرزمینی استفاده نمی‌کنند.
اتصالات فشار قوی دنده‌ای پلی‌اتیلن
نوعی متفاوت و خاص از اتصالات فشار قوی، اتصال فشار قوی دنده‌ای پلی‌اتیلن است. راحتی در استفاده و نصب، قیمت ارزان و مناسب، سبب شده است که استفاده از این نوع اتصال بر روی سیستم لوله‌کشی رواج بسیاری داشته باشد.
روکش‌های موجود بر روی این نوع اتصالات، سبب می‌شود که از این نوع اتصال‌ها برای خطوط انتقال آب استفاده شود و جالب اینکه جنس این اتصالات، هیچ تأثیری بر گوارایی آب ندارد.
جلوگیری از افت فشار مانند اتصال‌های جوشی نیز، یکی دیگر از مزیت‌های این نوع از اتصال‌ها است.

اتصالات فشار قوی

کلام آخر

 
اتصالات فشار قوی برای اتصال بخش‌های مختلف لوله و موارد دیگری مانند تنظیم یا اندازه‌گیری جریان سیال مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای انتخاب بهترین نوع اتصالات، توجه به نوع سیال بسیار مهم است. این اتصال‌ها برای جهت‌دهی انتقال سیالاتی مانند آب برای اهداف آبیاری، بهداشتی و برودتی، لوله‌کشی آب شرب، ضایعات مایع، گاز، نفت و هر نوع مایع یا گاز دیگری در محیط‌های تجاری و یا مسکونی، مورد استفاده قرار می‌گیرند.
 
 
 
 
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.